Santahamina

Santahamina

Santahamina (ruots. Sandhamn, stadin slangiksi Santis, Sandis tai Sandika) on saari ja Helsingin 51. kaupunginosa, joka sijaitsee Laajasalon eteläpuolella Itä-Helsingissä. Hevossalmen kääntösilta yhdistää Santahaminan mantereeseen. Matkaa Helsingin keskustasta Santahaminaan maanteitse on noin 12 kilometriä. Saari on suljettua sotilasaluetta.

Santahaminassa toimivat puolustusvoimien joukoista muun muassa Maanpuolustuskorkeakoulu, Kaartin jääkärirykmentti, Etelä-Suomen Huoltorykmentti, Suomenlinnan Rannikkorykmentti ja Merisotakoulu. Useat muutkin Etelä- ja Itä-Suomen joukko-osastot sekä rajavartiolaitoksen ja poliisin yksiköt käyttävät saaren harjoitusalueita ja harjoitustoimintaan rakennettuja koulutustiloja ja -simulaattoreita. Santahaminaan pääsevät henkilöt, joilla on asianmukainen kulkulupa. Hevossalmen sillan takana Santahaminan puoleisessa päässä on sotilaspoliisin kulunvalvontapiste, Santahaminan portti, jossa saarelle pyrkivien kulkuluvat tarkastetaan. Saarella varusmiespalvelustaan suorittaa yleensä noin 1 500 varusmiestä, Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskelee noin 750 akateemista siviiliä ja sotilasta. Vakinaisia asukkaita saarella oli vuoden 2008 alussa 409. Saaren pinta-ala on noin 4,28 km².

Saarella on tuhat vakituista työpaikkaa. Kaupungin virkoja on Santahaminan ala-asteen koulussa, päiväkodissa, leikkipuistossa ja Helsingin Öljyntorjuntavarikolla. Saarella toimii myös Puolustushallinnon Uudenmaan alueyksikkö.

Santahamina on kuulunut vuodesta 1946 lähtien Helsinkiin ja sitä ennen Helsingin maalaiskuntaan. Autonomian aikana 1800-luvun alkupuolelta vuoteen 1918 asti saari kuului Viaporin venäläiseen varuskuntaan. Keskiajalta 1800-luvulle Sandhamnin kylä ja pääsaari lähisaarineen olivat osa Helsingin pitäjää.

Saari on noussut useita kertoja jopa maailmanpoliittisten tapahtumien polttopisteeseen. Sen rooli merilinnoituksen osana korostui erityisesti Krimin sodan ja Viaporin kapinan aikana.

Santahaminan alueen käytön tulevaisuudesta on keskusteltu koko Suomen itsenäisyyden ajan. Saarta on 1920-luvulla haluttu kansanpuistoksi, laidunmaaksi tai suursatamaksilähde?, 1970-luvulla vapaakaupungiksilähde?, 1980-luvulla huvipuistoksilähde?, 1990-luvulla ydinvoimalan sijoituspaikaksilähde? ja 2000-luvulla asuntoalueeksi tai pakolaiskeskukseksi. Useimmat elleivät jopa kaikki käyttötarkoitukset olisivat edellyttäneet puolustusvoimien toimintojen siirtämistä pois saarelta.

Santahaminan asema puolustusvoimien varuskuntasaarena on juridisesti vahvistettu Helsingin yleiskaavassa ja Uudenmaan maakuntakaavassa.

Lainaus: Wikipedia josta lisää tietoa