Santahamina

Lepakoiden saari

Lepakot ovat, toisin kuin luullaan, myös osin talviaktiivisia. Ne muuttavat ankarien pakkasten edellä, ja jopa aikana, kylmäksi jääneistä maanpäällisistä suojistaan lämpimimpiin maanalaisiin tiloihin. Maanalaisessa suojassa lämpötilan pitäisi olla pakkasten aikana muutamasta asteesta enintään viiteen plusasteeseen. Tila saisi olla hyvinkin kostea. Tehtyjen mittausten perusteella Santahaminan kallioluolat ovat syystalvisin vielä liian lämpimiä, mutta pakkasella ehkä hyviä. Sopivia olosuhteita voi olla myös syvissä kalliohalkeamissa, korsuissa, lämmitettävien rakennusten kylmillä ullakoilla, kellareissa, piipuissa, ilmastointitunneleissa ehkä viemäreissäkin. Lepakot saattavat myös herätä aika-ajoin saalistamaan talvisuojissaan. Tästä jää merkiksi seiniltä napsittujen talvehtivien perhosten siipien riekaleita ja niitä mustia 5 – 10 mm:n mittaisia pitkulaisia papanoita. Vielä yksi vinkki, lepakko ei pidä vetoisista tiloista.

Santahaminassa etsitään tänä talvena lepakoiden talvehtimispaikkoja. Lähetä tietosi Santahaminan lepakoista osoitteeseen palaute@santahamina.fi . Pienikin tieto saattaa olla ratkaiseva johtolanka yhteen Santahaminan arvoituksista – missä ovat lepakot talvella!!!

Horrostaessaan talvisuojansa seinällä korvayökkö on taivuttanut korvansa vartalonsa suojaan ja peittänyt itsensä siivillään. Yökön vartalo on noin 5 sentin mittainen, korvat vähän pidemmät, lennossa siipien väli on noin 25 senttimetriä. Lepakko painaa noin 10 grammaa.