Santahamina

Hyönteismaailmaa

Suomessa harvinainen verikorento (Sympetrum sanguineum) havaittiin 11.9.2005 ensimmäistä kertaa Uudellamaalla. Korento tavattiin Helsingin Santahaminassa Luonto-Liiton Uudenmaan piirin (LUP) luontoretkellä. Verikorennon ruotsinkielinen nimi on blodröd ängstrollslända.

Kyseinen korentolaji on Suomessa harvinainen mutta muualla Euroopassa yleinen. Suomessa verikorento on aiemmin tavattu satunnaisesti Itärajalla ja useammin Ahvenanmaalle. Uudenmaan alueella, jossa korentohavainnointiverkosto on tiheä ja alan harrastajien määrä on suuri, ei ole ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen kyseistä korentolajia tavattu. Ilmeisesti verikorento tunnistettiin nyt ensimmäisen kerran Uudeltamaalta.

Verikorento

Verikorento (Sympetrum sanguineum)

Santahaminassa havaittu yksilö oli koiras. Verikorentokoiras on nimensä mukaisesti verenpunainen. Naaraat ovat kellertäviä. Laji muistuttaa suuresti koko Etelä-Suomessa yleistä punasyyskorentoa, josta sen erottaa muun muassa verikorennon kokomustista jaloista. ”Verikorennon löytyminen vahvistaa entisestään käsitystäni, että Santahaminan luonnon monimuotoisuudesta tiedetään aivan liian vähän.